Festival Pascal Raional ,,Lumina Învierii” 2016, în parohia Recea

În săptămîna luminată, care este săptămîna luminii, a pelerinajelor, a cîntărilor și a bucuriilor duhovnicești, creștinii din mai multe localități ale raionului Rîșcani au călătorit pînă în parohia Recea, unde au participat la un frumos Festival Pascal ,,Lumina Învierii”, organizat de secția cultură Rîșcani și care a fost găzduit de Biserica ,,Nașterea Maicii Domnului” din satul Recea.





Acest frumos eveniment a fost organizat în data de 3 mai 2016, a treia zi a Învierii Domnului, zi în care am continuat să-L slăvim pe Domnul Hristos cel Înviat. Dar ce sărbătoare fără sărbătorit? De aceea am venit chiar în Casa Lui, unde s-a săvîrșit mai întîi Sf. Liturghie, unde o parte din creștini s-au împărtășit, căci în fiecare Liturghie, Hristos se coboară și se oferă nouă ca hrană spre viața veșnică, dar și spre luminarea noastră, căci El este sursa Luminii și numai cei ce-L primesc au lumina – Hristos. Ne-am bucurat de toți cei ce au trăit Sf. Liturghie, care a fost una deosebită, în sobor, dar și care a fost susținută și înfrumusețată cu cîntarea a cinci coruri: corul parohiei ,,Nașterea Maicii Domnului”, s. Recea; corul parohiei ,,Adormirea Maicii Domnului”, s. Aluniș; corul parohiei ,,Adormirea Maicii Domnului”, or. Rîșcani; corul parohiei ,,Nașterea Maicii Domnului”, or. Costești; corul parohiei ,,Nașterea Maicii Domnului”, s. Nihoreni, dar mai ales de cei ce au primit Trupul și Sîngele Domnului Hristos, devenind fii ai Luminii.


























Sf. Liturghie a făcut atmosfera de sărbătoare pregătind terenul atît pe participanți, cît și pe spectatorii din localitate și din alte localități, ca să înțeleagă tematica și mesajul cîntărilor interpretate.

După săvărșirea Sf. Liturghii, cu toții am ieșit în curtea bisericii, unde s-s desfășurat Festivalul, dar și unde ne aștepta o frumoasă expoziție Pascală, organizată de colectivele participante, care au fost admirate nu doar de spectatori, ci și de preoții care au stropit cu agheasmă icoanele, obiectele și prinoasele pascale, și pe toți creștinii prezenți la festivitate.













După cîntarea despre Patimele Domnului, care au culminat cu Învierea, interpretată de Francesca Cucuruzneac, s-a dat start Festivalului de către șefa secției raionale Cultură Rîșcani, dna Emilia Garbuz, care a oferit cuvîntul protopopului de Rîșcani, protoiereul Veaceslav Ungureanu, venind cu un cuvînt de felicitare și de îndrumare pentru cei prezenți și gazdei, prot. Constantin Dascal, zicînd un cuvînt de bun venit tuturor celor prezenți și care au făcut o scurtă prezentare a setului nou de clopote, recnt sfințite, dar și a oaspetelui Denis Latișev, clopotarul catedralei ,,Nașterea Domnului” or. Chișinău, care a vestit bucuria sărbătorii, dar și începutul Festivalului prin frumoasele dangăte de clopote.






















După cuvîntul de bun venit, a luat amploare evaluarea colectivelor. Primii au urcat scările bisericii, care a servit drept scenă, preoții protopopiei, cor condus de protoiereul Alexei Scutari, care au cîntat ,,Hristos a înviat…” cu toți cei prezenți, cît și celelalte cîntări din program.






A urmat corul-gazdă a parohiei Recea condus de domnișoara Taisia Dascal, apoi celelalte colective.









Ansamblul  vocal “ Rapsodie ”,  s. Recea




Ansamblul  vocal  al  Şcolii  de  Arte,  or. Rîşcani

Grupul  vocal   parohia  “Adormirea  Maicii   Domnului ”, or. Rîşcani




Grupul vocal parohia “Adormirea Maicii Domnului”, s. Aluniş

Ansamblul vocal “Aluniş”, s. Aluniş


Grupul vocal parohia “Adormirea Maicii Domnului ”, s. Nihoreni



Ansamblul folcloric “Datina”, s. Pîrjota

Ansamblul  folcloric “Ţărăncuţa”, s. Borosenii Noi

Ansamblul  folcloric “Moştenitorii”, s. Zăicani


Ansamblul  vocal  “ Busuiocul”, s. Mihăileni

Grupul  vocal  parohia   “Naşterea  Maicii  Domnului”, or. Costeşti

Ansamblul  folcloric “Pruteanca”, or. Costeşti

Ansamblul vocal, s. Mălăiești

Ansamblul  folcloric  “Sălcioara”, s. Corlăteni

Fiecare colectiv a primit din partea Secției Raionale Cultură Rîșcani o Diplomă, de participare, un mic prezent și un premiu bănesc. Din partea parohiei Recea, fiecare colectiv a primit cîte o icoană a Învierii Domnului, iar fiecare participant- cîte o carte de rugăciuni și un calendar tipărite de parohia gazdă.











Spre sfîrșit, Secția Cultură Rîșcani și parohul bisericii au mulțumit colectivelor participante, cît și celor prezenți, iar preotul-gazdă a mulțumit colectivelor pentru sărbătoarea și bucuria care au făcut-o pentru întreaga localitate, dorindu-le, ca la întoarcerea în localitățile și casele lor să emane lumina Învierii lui Hristos, prin promovarea culturii și a valorilor spirituale.

protoiereul Constantin Dascal







Un gând despre &8222;Festival Pascal Raional ,,Lumina Învierii” 2016, în parohia Recea&8221;

Lasă un comentariu